Ingin Bersara Di Liga Malaysia

BEKAS peny3rang UiTM FC dan Terengganu FC II, Akanni Sunday Wasiu tidak menyangka masih mempunyai ruang beraksi di Liga Malaysia selepas dilamar oleh UKM FC pada awal Mac lalu.

Sudah menginjak di usia 36 tahun, Wasiu sudah membayangkan mahu menamatkan kariernya di Liga Malaysia sambil menganggap kualiti liga ini kian kompetitif dari musim ke musim.

Namun untuk menoktahkan kerjayanya penuh gemilang, Wasiu merasakan bukan sesuatu yang mudah kerana sepanjang tiga musim bermain di sini, pemain berketinggian 1.85 meter itu akui kebanyakan pemain law@n sudah mengetahui corak permainannya tiap kali turun beraksi.Saya begitu menyukai bermain di Liga Malaysia malah saya anggap Malaysia seperti negara kedua saya dan oleh kerana itu, saya masih di sini apabila UKM membuat tawaran.

Tambahan saya punyai ramai kawan dalam kalangan pemain tempatan manakala peminat di sini semuanya begitu baik, maka situasi itu buatkan saya terus di sini dan harap dapat bermain sehingga saya bersara daripada bola sepak.

Cuma rasanya saya kena tukar cara bermain kerana kebanyakan pasukan terutama di Liga Premier sudah mengenali saya dan sudah tentu mereka tahu segala kekuatan serta kelem@han saya, katanya.

Wasiu meraih perhatian ramai pada musim 2017 apabila gandingannya bersama Do-Dung Hyun cukup berbisa apabila peny3rang yang berasal dari Nigeria ini meled@k 24 gol sementara rakan sepasukannya 22 gol serta membantu UiTM mara ke pentas saingan Piala Malaysia buat kali pertama.

Dia berhijrah ke Terengganu FC II pada 2018 dan meneruskan rentetan kecemerlangannya menerusi ledakan 20 gol serta membantu pasukannya muncul juara Challenge Cup.

sumber:HM

2019 menjadi musim kurang menjadi buat Akanni apabila sekadar menjaringkan tiga gol namun dia dilantik menjadi ketua pasukan TFC II.