Mana Lebih Penting,Mata atau Piala?

Berdasarkan prestasi semasa, sudah pasti JDT diangkat pilihan sebagai juara. Kedah juga ada peluang tetapi recent performance agak terumbang ambing sikit dalam pra musim kali ni manakala JDT pula tampak progress melalui perlawnan pra musim mereka dan meraih keputusan agak memberansangkan.

Mata atau Piala?

Untuk permulaan perlawnan liga ni aku harap Kedah lebih fokus kepada keputusan 90 minit permainan berbanding memikirkan samada Kedah dapat trofi atau tidak.Contohnya kalau seri, Kedah akan mencvri 1 mata, bonus bagi menang trofi samada dalam ET atau sepakan penalti. Kalau menang perlawnan dalam 90 minit lagilah bonus besar.Bagi aku point kedudukan dalam Liga lebih penting berbanding trofi perisai ni sebab peraturan Liga kita sendiri menyatukan piala perisai dengan perlawnan liga. Jika seri, bagi aku lah bukan satu kegag@lan walaupun kita tak menang trofi.

Bagi aku identiti piala per!sai ni kurang nilainya apabila dimasukkan dalam fixture Liga. Pendapat aku, tak semestinya kena setuju.Untuk kesebelasan utama, rasanya tak mungkin akan ada perubahan besar dalam masa agak terhad ni. Cuma harapan dari peminat Kedah aku percaya lebih kepada pemain tanamkan mentaliti mahu menang, teamwork, kekuatan mental bagi menjalani perlawnan. Kedah juga perlu mengurangkan kesilapan-kesilapan mudah dan cuba ambil setiap peluang yang ada.

Kedah sebenarnya sudah bersedia untuk perlawnan k0mpetitif. Mungkin beberapa aspek takt!kal dan teknikal masih perlu diperbaiki contohnya teknik akses dari bahagian midfield, menyelesaikan masalah hub kreativiti atau !su backline. Tu antara contoh.Secara keseluruhan aku yakin Kedah dah melakukan persiapan agak baiklah kecuali keberkesanan Amin Nazari tu ja. Yang tu aku malas nak k0mplen banyak. Pokoknya bagi aku, Kedah dah bersedia untuk start kempen 2020.

Esok kita enjoy the game, ada rezeki kita bawak balik sesuatu samada point untuk Liga atau trofi sekali.

Sukar tapi tidak mustahil.. PULUN KEDAH PULUN

sumber: Don K-Rul IZham