Kad merah jika raba pengadil wanita

LAYANGAN kad merah bakal menanti mana-mana pemain yang ‘gatal tangan’ seng@ja meraba pengadil wanita ketika perlawanan sedang berlangsung atau sebelum dan selepas @ksi.

Malah, sekiranya komisioner perlawnan mendapati tindakan kurang sopan itu sengaja dilakukan, pemain berkenaan boleh diheret ke Jawatankuasa Pengadilan untuk menjatvhkan hukvman lebih berat menggantvng pemain berkenaan bagi tempoh yang lama seperti dalam peraturan pertandingan tempatan Liga Malaysia (Liga-M).

Jelas pengadil berpengalaman Subkhiddin Mohd Salleh, keputusan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) melantik tiga pengadil wanita dalam saingan Liga-M musim ini disambut baik dan melihatnya sebagai satu usaha p0sitif bagi memupuk minat dikalangan wanita menceburi bidang pengadilan.Namun tindakan itu pasti akan mengundang r!siko terutama apabila berlakunya sentuhan di bahagian dada terhadap pengadil wanita yang perlu diberi perhatian.

Bagaimanapun, beliau yang juga bekas Pengerusi Jawatankuasa Pengadil FAM menegaskan, setiap pengadil dilindungi dengan k0d etika dan peraturan pertandingan yang boleh dijadikan ‘per!sai’.K0d etika in tetap ada termasuk dengan semua budaya tidak kerana ia terkandung dalam peraturan FIFA (Persekutuan Bolasepak Antarabangsa).

Mungkin akan timbul !nsiden tak sengaja tapi kalau dikaji tengok (pada video) kita boleh ambil tindakan sivil (mahkamah) juga. Kalau kata dia (pengadil wanita) kena r@ba, boleh masuk dalam kes sivil, bukan saja kena kad merah.Kesalahan ini di bawah peraturan seperti sengaja mengeluarkan kata-kata lvcah di mana pemain boleh kena kad merah.

Kemudian bergantvng kepada Jawatankuasa Pengadil nak gantung tiga perlawnan atau semusim terus atau seumur hidup, katanya kepada Arena Metro.

Kelmarin, FAM mengumumkan tiga pengadil wanita iaitu Rita Gani, Nurul Ain Izatty Zainal dan Nur Akmal Anuar akan mengendalikan perlawnan-perlawnan Liga Super dan Liga Perdana musim ini, sekaligus melakar sejarah baharu dalam saingan liga tempatan sebagai pengadil wanita pertama.

Sumber:HM