Cerita Jurgen Kloop: “Mungkin saya bermimpi..” (bahagian 1)

Saya mesti bermula dengan sedikit cerita yang memalukan. Kerana kadang-kadang saya takut bahawa dunia luar melihat pemain bola sepak dan pengurus seperti kita Tuhan atau sesuatu..

Sebagai seorang Kristian, saya percaya hanya satu Tuhan, dan saya dapat memberi jaminan bahawa Tuhan tidak ada kaitan dengan bola sepak. Sebenarnya kita semua gagal, sentiasa. Dan ketika saya seorang pengurus muda saya paling banyak gagal.ni adalah salah satu cerita itu….Kita kembali ke tahun 2011.

Di mana pasukan saya (Borussia Dortmund) akan menentang Bayern Munich ia merupakan perlawanan besar dalam liga dan Kami tidak pernah menang di Munich hampir 20 tahun. Saya mengambil banyak inspirasi dari filem, jadi apabila saya perlu memotivasi pemain saya akan selalu memikirkan Rocky Balboa.

Kenapa Rocky Bolba?

Pada pendapat saya, mereka harus menunjukkan Rocky 1, 2, 3 dan 4 di sekolah-sekolah awam di seluruh dunia. Ia sepertinya belajar abjad, jika anda menonton filem ini dan anda tidak mahu mendaki ke puncak gunung, maka saya rasa ada sesuatu yang salah dengan anda. Jadi malam sebelum kita turun menentang Bayern, saya mengumpulkan semua pemain saya di hotel untuk bercakap dengan mereka.

Semua lampu telah matikan dan saya memberitahu mereka…“Kali terakhir Dortmund menang di Munich, kebanyakan dari anda (pemain) masih lagi memakai lampin.”Kemudian saya mula tunjukkan beberapa adegan dari Rocky IV pada skrin besar. Salah satu-nya adegan Ivan Drago.

Sedutan Drago sedang berjalan di atas treadmill, dan dia mengaitkannya dengan monitor komputer besar dan saintis sedang mengkaji dia. Ingat itu? Saya memberitahu pemain saya ketika itu, “Anda lihat? Bayern Munich ialah Ivan Drago. Yang terbaik dari segala-galanya! Teknologi terbaik! Mesin terbaik! Dia tak dapat dihalang! ” Kemudian anda melihat latihan Rocky di Siberia di kabin log kecilnya. Dia memotong pokok pain dan membawa balak melalui salji dan berlari ke puncak gunung. Dan saya memberitahu mereka,

lelaki itu, “Anda lihat? Itulah kita! kita adalah Rocky. Kita lebih kecil, ya! Tetapi kita mempunyai semangat! Kita mempunyai hati juara! Kita boleh buat perkara yang mustahil !!!!! “Saya terus menerus memberi kata-kata dan kemudian, pada satu ketika, saya melihat kepada semua pemain saya  reaksi. Saya menjangka mereka akan berdiri di atas kerusi mereka, bersedia untuk berlari di gunung di Siberi@.Tetapi semua orang hanya duduk dan menatap saya dengan mata mati, kosong ibarat bunyi cengkerik Sepenuhnya kosong.  

Mereka melihat saya seperti, Apa orang gila ni cakap? Jadi saya sedar, Tunggu, ketika Rocky IV keluar, 1980-sesuatu? Bilakah anak-anak lelaki ini dilahirkan? Akhirnya, saya berkata, “Tunggu sebentar, semua! Tolong angkat tangan anda jika anda tahu siapa Rocky Balboa?

“Hanya dua orang saja yang mengambil, Sebastian Kehl dan Patrick Owomoyela.Semua orang lain, “Nope, maaf, bos.”Seluruh ucapan saya – karut!

Inil adalah perlawanan yang paling penting musim ini dan mungkin juga perlawanan paling penting dari beberapa kehidupan pemain dan saya telah menjerit tentang teknologi S0viet dan Siberi@ selama 10 minit terakhir! Hahahaha!

gambar : Oliver Hardt/AFP/Getty Images

Bolehkah anda percaya?

Saya terpaksa memulakan seluruh ucapan saya dari awal. Anda lihat, ini kisah nyata. Inilah yang sebenarnya berlaku dalam kehidupan, kita adalah manusia dan kadang-kadang, kita memalukan diri, Dan itulah bagaimana ia berlaku saya fikir saya memberikan ucapan terbesar dalam sejarah bola sepak, dan saya sebenarnya hanya bercakap benda mengarut! Tetapi keesokan harinya, saya akan mula lagi sekali!

Adakah anda tahu apa yang paling aneh dari cerita itu?

Saya jujur ​​tidak pasti jika kita menang atau kalah perlawanan, saya cukup yakin bahawa saya memberi ucapan pada tahun 2011 sebelum kami menang 3-1, dan itu pasti sebuah cerita yang manis bagi saya!

Tetapi saya tidak boleh 100% pasti.

Ini adalah satu perkara tentang bola sepak yang orang tidak selalu faham. Hasilnya, anda terlupa yang anda mendapat semuanya bercampur-campur. Tetapi mereka lelaki, dan masa itu dalam hidup saya, dan cerita-cerita kecil … Saya tidak akan melupakan mereka.

Saya amat berbesar hati kerana telah memenangi anugerah FIFA untuk jurulatih lelaki terbaik, tetapi saya tidak suka berdiri di atas pentas dengan semua trofi sendiri. Semua yang saya lakukan dalam permainan ini hanya mungkin kerana semua orang di sekeliling saya. Bukan hanya pemain saya, tetapi keluarga saya dan anak-anak saya dan semua orang yang telah bersama saya sejak awal, ketika saya seorang yang sangat sederhana. Secara jujur, ketika berusia 20 tahun, jika seseorang datang dari masa depan datang untuk memberitahu saya segala yang akan terjadi dalam hidup saya, saya tidak akan mempercayainya. Sekiranya Michael J. Fox sendiri telah terbang di atas hoverboard-nya untuk memberitahu saya apa yang akan berlaku, saya pasti berkata ini mustahil! Apabila saya berusia 20 tahun, saya mengalami masa yang mengubah kehidupan saya. Saya masih kanak-kanak, tetapi saya juga telah menjadi bapa.

Ia bukan masa yang sempurna..jadi jujurlah..

Saya bermain bola sepak amatur dan pergi ke universiti pada waktu siang.Untuk membayar sekolah, saya bekerja di sebuah gudang di mana mereka menyimpan filem untuk dihantar ke pawagam. Dan bagi orang-orang muda di luar sana, kita tidak bercakap tentang DVD.

Ini adalah lewat 80-an, ketika semuanya masih dalam filem lama, trak akan datang pada pukul 6 pagi untuk mengambil filem-filem baru, dan kami akan memuatkan dan membongkar kanister logam besar.

Ia agak berat, jujur…

Anda akan berdoa bahawa mereka tidak menunjukkan sesuatu dengan empat gulungan, seperti Ben-Hur (cerita) atau sesuatu.

Itu akan menjadi hari yang buruk untuk anda…Saya akan tidur selama lima jam setiap malam, pergi ke gudang di pagi hari, dan kemudian pergi ke kelas pada waktu siang.

Pada waktu malam saya akan pergi ke latihan, dan kemudian saya pulang dan cuba meluangkan sedikit masa bersama anak saya.Ia adalah masa yang sangat sukar…

Tetapi ia mengajar saya tentang kehidupan sebenar.

Saya terpaksa menjadi orang yang sangat serius pada usia muda, semua kawan saya akan memanggil saya untuk pergi ke pub pada waktu malam, dan setiap nafsu dalam badan saya berkata, “Ya! Ya! Saya mahu pergi!

“Tetapi, sudah tentu, saya tidak boleh pergi, kerana saya tidak hidup hanya untuk diri saya lagi.

Bayi (Anak Jurgen Kloop) tidak peduli bahawa anda letih dan mahu tidur sehingga tengah hari.

Apabila anda bimbang tentang masa depan orang lain yang anda bawa ke dunia, ini agak membimbangkan sebenarnya. Ini adalah kesukaran yang sebenar.

Apa yang berlaku di padang bola sepak adalah apa-apa berbanding dengan ini.

Kadang-kadang orang bertanya kepada saya mengapa saya sentiasa tersenyum..

Walaupun kita kalah, kadang-kadang saya masih tersenyum.

Ini kerana apabila anak saya dilahirkan, saya menyedari bahawa bola sepak bukanlah kehidupan atau kematian. Kami tidak menyelamatkan nyawa. Bola sepak bukan sesuatu yang perlu menyebarkan kesengsaraan dan kebencian. Bola sepak adalah mengenai inspirasi dan kegembiraan, terutama untuk kanak-kanak. Saya telah melihat sebiji bola kecil dapat mengubah ramai kehidupan pemain saya.

Perjalanan peribadi pemain seperti Mo Salah, Sadio Mané, Roberto Firmino dan pemain  saya sangat luar biasa!Kesukaran yang saya hadapi sebagai seorang pemuda di Jerman tidak boleh dibanding denganapa yang mereka hadapi.

Terdapat begitu banyak kenangan apabila mereka hampir untuk mengalah, tetapi mereka enggan berhenti. Mereka bukan tuhan.Mereka hanya tidak pernah menyerah pada cita-cita mereka…

bersambung….

gambar: Visionhaus/Getty Images